Kockázatelemzés a projektmunka folyamán

Kockázatkezelési lehetőségek

Kockázatkezelés Kockázatkezelés Wärtsilä, más vállalatokhoz hasonlóan, normál tevékenységének végzése közben különböző kockázatoknak van kitéve. Vállalkozást nem lehet egy bizonyos kockázati szint elfogadása nélkül vezetni, és az üzleti tevékenység várható előnyeit kell a velejáró kockázattal összevetni. A kockázatkezelés lényege biztosítani, hogy Wärtsilä képes legyen stratégiája hatékony végrehajtására és céljai elérésére mind rövid, mind hosszú távon. A kulcskérdés azoknak a kockázatoknak a meghatározása, amelyek potenciálisan képesek akadályozni a vállalatot céljai kockázatkezelési lehetőségek, és annak eldöntése, hogy ezek a kockázatok elfogadható szintűek-e. A meghatározás szerint a kockázat a bizonytalanságnak a célkitűzésekre gyakorolt hatása.

Kockázatkezelési lehetőségek A kockázatfelmérés célja, hogy a megfelelő kockázatkezelési megoldásokat meg lehessen találni, melyek a következő területekre oszlanak: Kockázat csökkentése Proaktív megközelítés: A kockázatcsökkentés egyik módja a bekövetkezési valószínűség csökkentése, kockázatkezelési lehetőségek tipikusan megelőző, többnyire védelmi megközelítések által kerül megvalósításra.

Éppen kockázatkezelési lehetőségek szükséges, hogy tisztában legyünk a várható kockázatokkal, hogy fel tudjunk rá készülni.

kockázatkezelési lehetőségek

Ennek leghatásosabb módja a folyamat alapú kockázatfelmérés. Reaktív megközelítés: Ebben az esetben nem a kockázat bekövetkezését, hanem egy esemény hatásának mérséklését állítják a középpontba, azaz azt vizsgálják, milyen intézkedések szükségesek, ha megtörténik egy esemény.

kockázatkezelési lehetőségek

Természetesen ennek is előfeltétele, hogy a kockázatok köréről valamilyen előzetes ismeretünk legyen. A teljes elkerülés általában olyan megközelítés, mely során a szervezet lemond egy kockázatosnak ítélt tevékenység folytatásáról. Ez nem tekinthető a szó szoros értelmében kockázatcsökkentési megközelítésnek.

kockázatkezelési lehetőségek

Tipikusan a nagy gyakoriságú és nagy kockázatú területek esetében ez az egyetlen lehetőség, mivel a kockázatkezelési megoldásokkal együtt sem valószínű, hogy megéri folytatni az adott tevékenységet. Kockázat megosztása: A kockázat megosztása során a bekövetkezés által okozott károk mérséklésére törekszik.

Ennek egyik logikus módja a biztosítók bevonása amelyek kockázatkezelési lehetőségek kockázatuk csökkentése érdekében elvárják a szervezetektől a kockázatmérséklési tevékenységetilletve a kockázatos tevékenységek kiszervezése, alvállalkozók számára történő átadása melyek a szolgáltatási díjba ugyan beépítik a kockázatok kezelését, de esetleg nagyobb speciális szakértelemmel rendelkeznek, kiszámítható költségekkel szemben megbízhatóságot biztosítanak.

Kockázat vállalása: A kockázatnak ezt a részét egy szervezet tudatosan vállalja.

kockázatkezelési lehetőségek

Ezt nevezzük maradékkockázatnak. Vagy azért, mert ebben az esetben nincs már mód arra, hogy a kockázatok bekövetkezését, vagy hatásuk mértékét egy szervezet hatékonyan csökkentse pl.

kockázatkezelési lehetőségek

A kockázatkezelés során meghatározandó, hogy milyen megelőző lépések szükségesek a kockázat felmerülésének elkerülésére, illetve amennyiben a kockázat mégis bekövetkezik, úgy milyen ellenintézkedéseket lehet tenni a kár mérséklésére. Nyilvánvalóan a kockázatkezelés előfeltétele, hogy a kockázatok azonosításra kerüljenek.

2014 04 03 16 02 Kereskedés alacsony és magas számlaösszeggel