Opció alapismeretek

Opciós ügylet. Opciós ügylet - Ecopédia

Kérdések és feladatok Alapfogalmak Az árutőzsdei opciós kontraktus eladója feljogosítja a vevőt arra, hogy egy határidős kontraktust előre meghatározott áron és időpontig megvásároljon vagy eladjon.

opciós ügylet

Lényeges, hogy az opció jogot, nem pedig kötelezettséget jelent. Az opció vásárlója az eladónak egy bizonyos összeget, ún.

opciós ügylet

A vételi call opció a tulajdonost a opciós ügylet kontraktus előzetesen megszabott áron való megvételének, míg az eladási put opció a határidős kontraktus eladásának jogával ruházza fel. A call és a put opciók tehát egymástól merőben különböző jogosítványok, nem pedig egyazon ügylet két ellentétes oldalát jelölik. Minden call és minden put opciónak van vevője és eladója.

Az opciós ügylet tárgyát képező határidős kontraktus rögzített ára a küszöbár strike price. Az árutőzsdei opciós ügyletek mindig szabványosított küszöbárakra, illetve ezek lépcsőire vö.

Tartalomjegyzék

A vevő értelemszerűen csakis akkor gyakorolja a lehívás jogát, amikor opciós ügylet nyereségre tehet szert. Nyeresége az opciós ügylet, amellyel a határidős kontraktus jegyzése a vételi opció küszöbára fölé emelkedett vagy az eladási opció küszöbára alá süllyedt. A vevő a szakzsargonban: kedvezményezett vesztes pozícióban persze sohasem köteles a ráruházott jog gyakorlására, és így a határidős piacon a vételi opció küszöbáránál olcsóbban eladni, illetve az eladási opció küszöbáránál drágábban vásárolni.

opciós ügylet

Vesztesége tehát legfeljebb a kifizetett prémium 5. Az eladó a szakzsargonban: kiíró ugyanakkor köteles az opció lejáratáig bármikor eleget tenni a vevő követelésének, még ha korlátlan veszteségnek is van kitéve. Nincsenek jogai: amennyiben eladott egy vételi opciót, amelyet a vevő lehív, úgy a küszöbárnak megfelelő határidős eladási pozícióba kerül; ha egy eladási opciót értékesített, úgy annak lehívása esetén a küszöbárnak megfelelő határidős vételi pozíciója lesz.

Az eladó e kötelezettséget a prémiumért cserében vállalja magára.

Európai és amerikai opciók közötti eltérések

A prémium a lehető legnagyobb nyeresége az ügyleten. Az opcióknak két alaptípusát különböztetjük meg: amerikai és európai típusú opció. Az amerikai típusú opció a opciós ügylet előtt bármikor lehívható, az európai ezzel szemben csak meghatározott időpontban.

Ma tovább esünk? Indexek, áruk és játékkiadók

A mezőgazdasági termékek határidős kontraktusaira köthető árutőzsdei opciós ügyletek amerikai típusúak. Különbséget teszünk fedezett és fedezetlen vagy csupasz naked opciós pozíció között. Fedezetlen opciós pozícióról olyankor beszélünk, opciós ügylet a kiírónak nincs a birtokában elegendő a mögöttes termékből határidős kontraktusígy védtelen a határidős jegyzés opciós ügylet ingadozásával szemben.

Bonds Definition of options Options are contracts granting the right to the option holder buyer to sell or buy an underlying security at an agreed-upon price strike price on a specific future date.

A fedezetlen opciós kereskedés rendkívül kockázatos.